Judo perusteita

Judotekniikoista

Judossa pystytekniikat jaetaan viiteen pääryhmään:
- Käsiheitot
- Jalkaheitot
- Lonkkaheitot
- Uhrautumisheitot taaksepäin
- Uhrautumisheitot sivulle

Juniorit harjoittelevat kolmen ensimmäisen heittoryhmän heittoja monipuolisesti, ja jo peruskurssin aikana opetellaan useampi heitto kaikista kolmesta ryhmästä.
Mattotekniikoihin kuuluvat sidonnat, kuristukset, käsilukot sekä erilaiset hyökkäykset ja puolustukset mattotilanteissa.
Juniorit eivät harjoittele kuristuksia ja käsilukkoja.

Judon vyöarvot

Judossa vyöasteet jakaantuvat seuraavasti:
6. kyu – Valkoinen
5. kyu – Keltainen
4. kyu – Oranssi
3. kyu – Vihreä
2. kyu – Sininen
1. kyu – Ruskea
1. dan – Musta
Dan- asteita on kymmenen eritasoista (1.-10. dan).

Junioreilla on käytössä lisäksi välivyöasteet. Jokaisen alle 16-vuotiaan judokan tunnistaa vähintään yhdestä punaisesta nauhasta (natsasta) judovyön molemmissa päissä. Tämä kertoo judon harrastajalle, että kyseessä on juniori, eikä hänelle saa tehdä käsilukkoja tai kuristuksia. Kahdessa välivyökokeessa suoritetaan lisää natsoja, jolloin esimerkiksi keltaisen vyön voi suorittaa juniori, jolla on jo valkoinen vyö ja kolme natsaa.

Natsojen materiaaliksi käy hyvin punainen kanttinauha. Hyvä leveys nauhalle on vajaa senttimetri. Natsoja kiinnitetään vyön molempiin päihin siten, että ensimmäinen natsa on n. 10 cm etäisyydellä vyön päästä. Seuraavat natsat laitetaan sormenleveyden etäisyydelle toisistaan.

Judopuku - Judogi

Judon harjoitteluasu, judogi, on pakollinen hankinta judon harrastajalle. Juniorien harrastukseen riittävän hyvä puku on kuitenkin edullinen, junioreille noin 40 euroa, ja hinta sisältää yleensä valkoisen vyön. Pukuja on tarjolla paljon erityyppisiä, ja hankittaessa huomiota kannattaa kiinnittää kahteen asiaan. Takin materiaali on hyvissä judopuvuissa vahvistettu, joka näkyy helpoiten pienenä ruutukuviointina kankaassa. Toinen hyvä tuntomerkki on, että takki ja housut ovat selkeästi erilaisesta (takki vahvemmasta) materiaalista valmistettuja. Toinen juniorin harjoittelua helpottava asia on kuminauhavyötärö judopuvun housuissa. 

Pukuja saa esimerkiksi seuraavista paikoista:

Budosport
• Sijainti: Mekaanikonkatu 17, 00810 Helsinki
• Tuotemerkit: mm. Matsuru, Adidas
• Budoviikinkien seurasopimus: peruskurssipuvuista -20%

Ni-dan - Kamppailu-urheilun erikoisliike
• Sijainti: Hämeentie 7, 00530 Helsinki
• Tuotemerkit: mm. Green Hill, Danrho

Petlastech Ltd Oy
• Sijainti: Pursipolku 3, 00870 Helsinki
• Tuotemerkit: Noris, Mitsuko

Jaa
© 2012 Vuosaaren Viikingit ry / Budoviikingit